X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
פסטיבלים בחו"ל הופעות בישראל פסטיבלים בישראל מסיבות בישראל שירים חדשים מועדונים בישראל מסיבות בחו"ל מוזיקה בישראל
X סגירה
 

כך נולד לו סקסופון

תולדות הסקסופון : 

הסקסופון נולד רשמית במאה התשע-עשרה ונקרא על שם ממציאו אנטוני ג'וסף סקס המכונה אדולף סאקס (1814-1894) אשר נולד בעיירה דינאנט בבלגיה, אדולף היה הבן הבכור ואחריו נולדו עוד עשרה ילדים. 

אביו צ'ארלס עסק ב ייצור קלרינטים וכלי נשיפה ממתכת ולאחר מלחמת יוטרלו, עבר צ'ארלס לבריסל ושם התמנה להיות יצרן כלי הנגינה בארמונו של המלך ויליאם הראשון. אדולף ספג מאביו כבר בגיל צעיר את אומנות ייצור כלי נשיפה ובהיותו תלמיד מצטיין בקונסרבטוריון ונגן קלרינט כישרוני,ניסה ואף הצליח להטמיע שיפורים רבים בכלים ואף לשדרג את ה"בס קלרינט" ולהופכו לכלי מקובל בתזמורות צבאיות, בטרם פנה לייצר סקסופונים.

הקלרינט הראשון

בשנת 1840 הוא ניסה לייצר קלרינט שיתן מגוון צלילים רחב ועשיר יותר ע"י גוף בצורת קונוס מתכתי אשר בו קדוחים חורים בקוטרים שונים ואשר סידור המרחקים ביניהם מתוכנן במדוייק לצורך כיוון ואינטונציה נכונה, ע"ג גוף הכלי הותקנה מכניקה נוחה  לאצבעות הנגן והמיועדת לאטימת החורים (טונ-הולז), בקצה העליון הולבשה פייה עם עלה במבוק בודד שאליה נשף הנגן,  בעזרת האוויר הנינשף היה עלה הבמבוק רוטט וכך נוצרו גלי הצליל העוברים ומהדהדים בתוך גוף הסקסופון.  

ולמען גילוי נאות יצויין כי למעשה הסקסופון הומצא כחמישים שנה מוקדם יותר בתקופה מטרות הפיתוח היו מוגדרות מראש הקלאסית, אך היות והכלי היה בעל צליל אשר לא התאים כלל לרוח השמרנות של אותה התקופה, נרצח ממציא הכלי דאז. 

מיהו אדלוף סקס

כאמור - אדולף סקס החליט להעיר את ההמצאה משנתה, שיפר ושידרג אותה, את הסקסופונים הראשונים שלו הציג לראשונה בתערוכת המוסיקה בבריסל בשנת 1841 ומייד לאחר מכן בהיותו בן 28 עבר להתגורר בפאריס והציג את הסקסופון-באס הראשון שבנה בפני המלחין הקטור ברליוז באביב 1842 ,סקסופון זה נוגן לראשונה בקונצרט פומבי בקונסרבטוריון של פאריס בשנת 1844 והפך להיות מרגע זה ל"חביב הקהל" ואף נרשם כפטנט ביום  20.3.1846  . 

בפאריס לימד סקסופון בקונסרבטוריון ובעידוד המלחין ברליוז דחף את הסקסופונים שלו לתודעת המוסיקאים המקומיים והצליח ליצור קשרים אישיים עם המוסיקאים החשובים שם, בכספים שהצליח לחסוך ממכירות הכלים שלו, הקים את מפעל הסקסופונים על שמו והתחרה ביצרנים המקומיים בפריס. 

קשריו עם מלך צרפת אשר בחצרו עבדו מוסיקאים רבים בנגינה בהרכבים מוסיקליים ותזמורות צבאיות, איפשרו לו למכור להם סקסופונים רבים שאותם ייצר במיפעלו, אך המהפכה הצרפתית לא היטיבה עימו ותזמורות אילו בוטלו ע"י הממשלה החדשה,  מה שהקשה עליו כלכלית עד שכמעט הגיע לפשיטת רגל אלמלא ספונסר אלמוני אשר תמך בו בין השנים 1848-1852 ,  לרוע המזל -  נפטר הספונסר בשנת 1852 ואדולף סאקס מצא את עצמו פושט רגל בפעם הראשונה. 

למעשה פעילותו המוסיקלית לא הייתה ריווחית ומרבית חייו חי בעוני וניזקק לכספים מחברים ותומכים למאבקיו להגן על הפטנטים  שלו ולקדם את עניין הסקסופון, לאחר מס' שנות התאוששות, פרץ אדולף סאקס בשנית בשנת 1859 אל תודעת קהל המוסיקאים המקומיים ומכר סקסופונים רבים, אך בשנים הבאות מתו חבריו הטובים ובנוסף פג התוקף של הפטנטים אשר נרשמו על שמו, כל אילו הובילו אותו בשנת 1873 לפשיטת רגל בפעם השנייה, לאחר 52 שנות פעילות בפאריס נפטר מסרטן בשפתיו בשנת  1894 ובנו אדולף אדוארד המשיך לקיים את מפעל הסקסופונים 34 שנים, עד אשר בשנת 1928 נמכר המפעל ל הנרי סלמר . 

העיירה הציורית דינאנט מתגאה עד היום בבן העיירה אשר המציא את הסקסופון ושינה את פני עולם המוסיקה המודרני,  בעיירה קיים מוזיאון הסקסופונים האוטנטי ובו האבטיפוסים הראשונים של הסקסופון המודרני המוכר לנו על סוגיו השונים  וכן סקסופון ענק המוצב בכיכר העיר לראווה, בנוסף ל סקסופונים התלויים ליופי ברחובות העיירה הציורית.  

הכתבה באדיבות גידי אורן מומחה לכלי נשיפה

 

כתבות שאולי יעניינו אותך